Veel gestelde vragen

homeVeel gestelde vragen


Wat is het verschil tussen een dip hebben en een echte depressie?
Het verschil zit vooral in de duur en de hevigheid. Je kunt wel eens een baaldag hebben, dat heeft iedereen wel eens. Je kunt je een dag 'depri voelen' en de volgende dag weer goed. Als je depressief bent, voel je je langere tijd somber (langer dan 2 weken) en ongelukkig en geniet je veel minder van het leven. Je gevoelens van somberheid zijn dan erg intens en van iets leuks doen kun je dan niet meer genieten. Terwijl je door iets leuks te doen wanneer je baalt, je wel weer beter kunt gaan voelen.

Wat is het verschil tussen depressieve klachten en een depressie?
Als je last hebt van depressieve klachten, ben je somber en ongelukkig, maar minder heftig en intensief als bij een depressie. Het lukt je nog wel om naar school of naar het werk te gaan, maar je hebt hier veel minder plezier in dan vroeger. Bij een depressie is het bijna onmogelijk om nog sociaal te functioneren; naar school gaan of werken lukt vaak niet meer of met zeer veel moeite en minder succesvol. Depressieve klachten kunnen wel erger worden en een echte depressie worden. Het verschil tussen depressieve klachten en een depressie zit dus vooral in de lengte en hoe erg de klachten zijn.

Hoe ontstaan depressieve klachten?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor depressieve klachten. We zullen er een aantal noemen. Zo kun je net iets vervelends hebben meegemaakt als een overlijden, de scheiding van je ouders, je verkering is uit, of je bent blijven zitten, ontslagen of je contract op je werk wordt niet verlengd. Of je vindt het lastig om op te groeien in twee culturen.
Ook persoonlijkheidskenmerken kunnen (maar dat hoeft niet!) invloed hebben op het ontstaan van depressieve klachten ( zie ook copingstijlen en denkgewoonten). Als je iemand bent die graag dingen goed wil doen en hoge eisen aan zichzelf stelt kan je, wanneer het (bijvoorbeeld) op school of in je relatie niet goed gaat, het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Hierdoor kun je je somber gaan voelen en last krijgen van depressieve klachten. 

Hoe kun je depressieve klachten herkennen?
Ieder mens is uniek en niet iedereen heeft dezelfde klachten. Maar over het algemeen kun je last hebben van de volgende klachten:
- Je voelt je somber.
- Je denkt negatief over jezelf.
- Je denkt dat andere mensen ook negatief over je denken.
- Je denkt negatiever over het leven en de wereld.
- Je bent prikkelbaarder. (snel geirriteerd)
- Je hebt de neiging om je terug te trekken uit contact met familie en vrienden.
- Je hebt minder plezier in dingen (waar je voorheen wel plezier aan beleefde).
- Je hebt minder eetlust of je eet juist meer.
- Je hebt moeite met inslapen of doorslapen of slaapt juist veel meer.
- Je kunt je moeilijker concentreren, hierdoor kunnen je schoolprestaties achteruit gaan.
- Je voelt je niet fit, bent veel vermoeider en/of hebt weinig energie.

Kunnen jonge mensen ook een depressie krijgen?
Ja, jongeren kunnen ook last krijgen van een depressie. Eén op de 5 jongeren krijgt tussen zijn/haar 12e en 20e jaar last van een depressie. Dat is 20% van de jongeren.

Doen veel jongeren een poging tot zelfmoord?
Hoe jonger je bent als je voor het eerst met een depressie temaken krijgt, hoe ernstiger de gevolgen. Suïcide is een van de 3 belangrijkste doodsoorzaken onder adolescenten. Een op de 20 jongeren doen, tussen de 12 en 18 jaar, een suïcidepoging.

Zijn depressies erfelijk?
Een depressie kan erfelijke factoren hebben, wanneer een van je ouders of iemand in je familie ook depressieve klachten heeft. Toch houdt dat niet in dat jij ook een depressie zal krijgen. Je eigen psychische factoren en sociale factoren. het belangrijk om altijd te kijken naar je eigen situatie, er zijn omstandigheden waardoor je depressieve klachten kunt ontwikkelen.
Ieder mens beschikt over eigen mogelijkheden om met haar situatie om te gaan en haar problemen op te lossen.

Wat kun je zelf doen tegen depressieve klachten?
Je kunt niet altijd zelf depressieve klachten voorkomen. Een belangrijke tip is dat je er met andere mensen over gaat praten. Dat is niet altijd gemakkelijk maar belangrijk is dat je het toch probeert.
Verder is het ook goed dat je probeert zoveel mogelijk activiteiten die je gewend bent te doen door te laten gaan. (zoals sporten e.d.) Zorg ervoor dat je voldoende aandacht houdt voor de dagelijkse regelmaat. Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar structuur helpt goed tegen depressieve gevoelens.

Is depressie te voorkomen?
Nee, je kunt een depressie niet altijd voorkomen. Wel kan je er iets aan doen om er voor te zorgen dat het niet erger wordt en/of weggaat, zie tips. En als het te lang blijft kan een behandeling hulp bieden.

Helpt een jointje (of alcohol) tegen depressieve gevoelens?
Als je depressieve gevoelens hebt is alcohol en/of drugs gebruiken erg gevaarlijk. Je dip of depressie los je er niet mee op. Je sombere gevoelens blijven of komen keihard terug. Het gevaar is dat het soms ook erger wordt en je je dus nog vervelender gaat voelen. Bovendien bestaat het risico dat je er straks ook nog een drank- of drugsprobleem bij hebt. Als je meer wilt weten over effecten van drugs en alcohol kun je kijken op www.jellinek.nl.

Moet je altijd hulp zoeken?
Aan depressieve gevoelens is bijna altijd wat te doen. Om een indruk te krijgen over jouw situatie kun je gebruik maken van de zelftest op deze site. Als je deze invult krijg je meteen een advies. Als het nodig lijkt, krijg je het advies om naar je huisarts te gaan. Belangrijk is dan dat je met hem/haar overlegt of een doorverwijzing naar een hulpverlener,die werkzaam is bij de geestelijke gezondheidszorg (GGz), noodzakelijk is. Bij de GGz werken hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van depressieve klachten.
Als je misschien een depressie hebt is het in elk geval belangrijk dat je niet te lang wacht om met je huisarts te overleggen.

Zijn medicijnen altijd nodig?
Het is niet altijd nodig om medicijnen te gebruiken. Belangrijk is dat je goed advies hierover krijgt.
Medicijnen tegen depressie worden anti-depressiva genoemd. Er bestaan verschillende soorten, samen met je behandelend arts (of psychiater) zoek je naar het geschikte middel voor jou.


Zelf nog vragen?
Stuur ons een e-mail met je vraag! Of vraag een chat aan met een depri-&dan coach!

Je kunt ook een probleem of verhaal delen met andere jongeren in het forum. LET OP! Hiervoor word je doorgelinkt naar de website www.ggzjeugdinfo.nl.

naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |