Tips

 
 

Tips

homeTipsWat kan je doen?Tips


Voel je je niet zo lekker in je vel zitten? Of heb je last van depressieve gevoelens of een dip. Wil je er minder last van hebben? Wil je weer sneller in balans zijn en blijven?  
Volg dan deze tips op.

Loop er niet te lang alleen mee door. Praten lucht op
Heel belangrijk is dat je iemand zoekt die je vertrouwt en waarmee je kunt praten over je gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriendin/vriend, je mentor/docent van school, een imam, pastoor, pandit of een dominee.

Je gevoelens, gedachten, je wensen en fantasie op papier schrijven helpt 
Een tekening, schilderij of een song/rap maken ook.

Regelmaat en structuur werken gunstig
Sta op tijd op en ga op tijd naar bed. Ook al ben je moe overdag verzet je daar tegen.
Verleg je dag- en nachtritme niet want dat zorgt dat je langer in je dip/deppressie blijft.

Zoek dagelijks afleiding, doe iets wat je altijd leuk vond om te doen (ook al heb je er in eerste instantie geen zin in).
Dit kan je helpen je te ontspannen en je gedachten te verzetten. Ga met vrienden iets drinken, naar de film, samen een spelletje doen, poolen, (leuke) boodschappen doen en winkelen. Of loop samen een rondje in het park. Weet je nu even geen leuke dingen kijk dan op de lijst met voorbeelden bij leuke dingen plannen.

Probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen
bijvoorbeeld door te sporten, yoga of een stukje wandelen of fietsen. Ook al voel je je moe, probeer toch elke dag wat te bewegen, dat geeft je daarna echt weer energie. Ontspanningsoefeningen en diep in- en uitademen (vanuit je buik) helpt ook goed.

Schrijf elke dag een of meer dingen op wat leuk, mooi, fijn of prettig was
Hoe klein dan ook, het is belangrijk om je ook weer te leren focussen op de dingen die prettig en fijn zijn (zie ook; terug denken aan iets leuks).

Trek je niet terug, zoek elke dag contact met andere mensen
Als je je teveel isoleert wordt het depri gevoel alleen maar erger. Maar zoek niet een situatie op waarin je je perse vrolijk moet gedragen, zaosl bijv. een feestje. Als je zeker weet dat je er niet van kan genieten dan voel je je daar alleen maar slechter. Kies dus je gezelschap goed uit. Spreek af met mensen die je vertrouwt en waarvan je weet dat je mag zijn zoals je je voelt.

Eet elke dag 3x per dag voldoende (niet te weinig of teveel) en gezond
Misschien heb je minder trek in eten, probeer toch elke dag genoeg en gezond te eten. Te weinig (en/of slecht) eten kan namelijk leiden tot verminderde energie, waardoor je je vermoeid kan gaan voelen. Dit kan je depressieve klachten verergeren. Voldoende water drinken per dag is ook belangrijk. Teveel eten en de hele tijd je rot gevoel proberen weg te snacken helpt ook niet. Vaak voel je je daarna dan weer schuldig over dat je zoveel gesnackt hebt. Goed om te weten is dat: ’s avonds veel eten leidt tot slecht slapen.
Ook kun je proberen meer vis te eten (of  visolie-capsules). Er zijn (wetenschappelijke) aanwijzingen dat omega-3-vetzuren (dat zit in visolie) helpt om depressie te voorkomen.

Als je concentratieproblemen hebt en/of vergeetachtig bent, bespreek dit dan op school
Dan begrijpen ze waarom je bijvoorbeeld slechtere cijfers haalt of minder goed oplet in de klas. En kunnen jullie samen op zoek gaan naar oplossingen. Kijk naar wat je wel kunt.Op deze pagina staan tips die helpen een depressie te voorkomen. Voel je je niet zo lekker in je vel zitten volg deze tips dan op. Ook als je al last hebt van depressieve gevoelens kunnen deze tips je helpen zijn om te proberen deze gevoelens te verminderen of kwijt te raken.

Let op wat je denkt (en zegt tegen jezelf)
Als je merkt dat je in een situatie meteen van het negatieve of sombere uitgaat. Probeer dit om te zetten in een positieve helpende gedachte (zie verder bij helpende & niet-helpende gedachten)

Stel niet te hoge eisen aan jezelf.
Dit kan voor veel onnodige ontevredenheid zorgen. Probeer tevreden te zijn met kleine stapjes. Je doet je best, meer kun je niet doen, en dat is goed genoeg!!
Stel jezelf één (klein) haalbaar doel per dag, dit kan je zelfvertrouwen weer doen toenemen

Geef jezelf een compliment 
Let er eens hoevaak je iets aardigs en onaardigs tegen jezelf zegt. Als je uit balans bent geef je jezelf wel op de kop als je iets niet goed hebt gedaan maar geef je jezelf geen compleiment als je iets goed hebt gedaan. Je bent vaak veel te kritisch op jezelf en niet lief of aardig voor jezelf.

Stop je piekeren, stop 'doormalende’ gedachten
Als je piekert kun je dit stoppen door elke keer, als je merkt dat je weer piekert, in je handen te klappen en hardop ‘stop’ te zeggen.
Of doe een elastiekje om je pols en trek daar even aan als je merkt dat je weer piekert. Zo doorbreek je de piekergedachte-stroom en kan je bewust aan iets anders denken.
Ook kun je een vast pieker-(half) uurtje instellen elke dag op hetzelfde tijdstip. In dat halfuurtje moet je dan ook echt ervoor gaan zitten en piekeren. En als je merkt dat je het op een ander tijdstip doet schrijf je kort je gedachten op en ga je ermee door op je pieker-(half)uurtje.

Probeer iets te doen wat de hele tijd hoofd bezig houdt maar waar je tegen op ziet en uitstelt.
Bijvoorbeeld een opdracht van school, je kamer opruimen, iemand bellen die je allang niet meer gesproken hebt. Als je dat gedaan hebt, hoef je er niet meer over na te denken en voel je je waarschijnlijk ook opgelucht. En vergeet dan niet jezelf een compliment te geven als je het gedaan hebt!!

Als je veel moet-dingen hebt maak dan een stappenlijstje.
Zet boven aan wat echt belangrijk is en wat direct gedaan moet worden en werk zo al je moet-dingen in volgorde af en streep ze van je lijstje. Voordeel is dat je het niet meer hoeft te onthouden en er niet meer mee in je hoofd hoeft rond te lopen. En elke keer als je iets gedaan hebt kan je er letterlijk er een streep door heen halen, dat geeft een goed gevoel.

Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten! Of heb je vragen?
Mail of chat met ons. Zie de button aan de rechterkant!


Lees meer op:
Zelf oefenen!
Helpende en niet helpende gedachten
Welke klachten zijn er?
Hoe kan een depressie ontstaan?
Heb ik een dip of een depressie?


 

naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |