Wat zijn de mogelijkheden

 
 

Wat zijn de mogelijkheden?

Hoe kan een depressie behandeld worden?

homeTipsBehandelingWat zijn de mogelijkheden


Soms lukt het niet meer zelf om uit een depressie te komen en lijkt er geen weg meer uit. Dan is het tijd om onmiddelijk je huisarts in te schakelen. Deze kan je doorverwijzen naar de hulpverlening.

Wil je een indicatie over jouw depressieve gevoelens? Vul dan de zelftest in.

Als er beter bekend is wat jouw klachten zijn zal een hulpverlener samen met jou en je ouders (als je nog geen 18 bent) een plan maken om je beter te laten voelen. Het kan zijn dat je ook met een psychiater gaat praten.

Behandelen kan op verschillende manieren:

Psycho-educatie en motivatie
Je leert wat je problemen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee om gaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van behandeling.


Gedragstherapie
Door het volgen van gedragstherapie leer je omgaan met een depressie. Dat betekent dat je leert hoe je het beste kan doen in verschillende situaties. Gedragstherapie kan alleen of in een groep volgen. Je leert bijvoorbeeld hoe je minder kan piekeren en of wat je denkt wel klopt. Ook leer je hoe je meer helpende gedachten kan denken.

In gedragstherapie leer je anders te denken. Waarom? Als je last hebt van een depressie komt het vaak voor dat je veel piekert en alles somber ziet. Je haalt je dan dingen in je hoofd die in het echt helemaal niet kloppen, bijvoorbeeld dat je nergens goed in bent of dat je helamaal geen vrienden hebt. In de training leer je om je sombere (niet -helpende) gedachten te onderzoeken. En als ze niet kloppen, vervang je ze door gedachten die je wel kunnen helpen.


Medicijnen
Wanneer de behandeling niet het gewenste resultaat geeft kan een psychiater ook zeggen dat je medicijnen moet nemen. Door medicijnen kan je je beter gaan voelen. Maar ze helpen niet bij iedereen. Sommige mensen gaan zich er juist slechter door voelen. Daarom wordt je goed in de gaten gehouden en als het niet goed met je gaat kan je stoppen of wordt de dosis aangepast of er wordt een ander medicijn aanbevolen.


Familie therapie
Het is heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is met je en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen. Je leert met je hele gezin om oplossingen te verzinnen voor jouw problemen.


naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |