Stress

Wat is en doet stress

homeKlachtenStress


Veel mensen zeggen dat ze last van stress hebben. Ook op de site hebben we het regelmatig over stress. Een gebeurtenis kan stress geven, maar ook als je alleen maar aan iets denkt kan je je gestresst voelen. Stress kan tot klachten leiden en tot depressieve gevoelens. Stress kan dus een klacht zijn, maar kan ook als oorzaak van andere klachten gezien worden.

Maar wat is nou eigenlijk stress en wat doet het ? 

Belangrijk te weten dat stress niet alleen iets slechts is. Stress heb je ook nodig om te overleven!

Als er iets gebeurt dat (mogelijk) gevaarlijk voor je is (er staat een valse hond voor je of een slang) of je moet iets belangrijks of moeilijks doen (bijvoorbeeld je moet een spreekbeurt houden of een belangrijke wedstrijd spelen) dan worden er in je lichaam stoffen aangemaakt die je lichaam in staat stellen te “vechten of te vluchten”.

Deze stoffen zorgen er voor dat je hart harder gaat pompen (dat dus de polsslag versnelt), je spieren zich spannen en de ademhaling sneller en dieper wordt. Dit noemen we de “stressrespons” . Dit brengt dus veranderingen in je lichaam teweeg en die veranderingen die voel je (stijve schouders, hartkloppingen) en dat wat je voelt noemen we het gevoel van “stress”.

Gezonde stress
Gezonde stress stelt je in staat extra alert te reageren in gevaarlijke situaties. Zo een situatie kan bijvoorbeeld zijn dat je heel hard weg rent als je achterna gezeten wordt, zonder dat je pijn voelt of moe wordt. Maar het kan er ook voor zorgen dat je langdurig geconcentreerd kan blijven als je een lastige klus moet oplossen of een moeilijk examen moet afleggen.

Of het helpt je om in het verkeer heel snel te kunnen handelen. Om op de rem te trappen als er plotseling een kind voor de auto schiet. Dat gebeurt dan in een reflex zonder dat je eerst bewust hoef na te denken. Je voelt daarna je hart in je keel kloppen of je staat te trillen op je benen. Maar na een tijdje gaat, normaal gesproken, de spanning vanzelf weer weg.
Deze natuurlijke vorm van stress is dus niet ongezond. Het is noodzakelijk, hoort bij het leven en komt bij iedereen voor.

Spanning of stress kan ook leuk zijn, bijvoorbeeld de spanning voor een wedstrijd of als je voor het eerst met iemand op date gaat.

Ongezonde stress
Sommige situaties leveren stress op zonder dat je daar iets mee kunt. Je bouwt bijvoorbeeld ongezonde stress op als er constant meer van je wordt gevraagd dan dat je kunt. (zie de weegschaalmetafoor) Of als er thuis voortdurend spanningen zijn door ziekte of ruzies. Die stress is niet meer gezond.

Als stress te lang duurt, te heftig is of te vaak voorkomt dan is er het risico dat de spanning niet meer vanzelf wegvloeit.

Chronische stress
Ongezonde of chronische stress ontstaat als de stress te heftig is en ook als je te lang psychisch uit balans bent, als je draaglast te lang achter elkaar groter is dan je draagkracht. Deze zogenaamde chronische stress kan leiden tot een verstoring van bepaalde gebieden in de hersenen. En dit kan ervoor zorgen dat je allerlei klachten krijgt. Als je (chronische) stressklachten hebt loop je een groter risico op depressieve gevoelens

Kijk ook eens bij:
Dip of depressie
Waardoor kan een depressie ontstaan?
Tips

naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |