Stress

Wat is en doet stress?

homeOorzakenWaardoor kan een depressie ontstaan?Stress


Stress kan tot klachten leiden en tot depressieve gevoelens.
Veel mensen zeggen dat ze last van stress hebben. Een gebeurtenis kan stress geven. Maar ook  alleen maar aan iets denken (bijv aan komende tentamens) kan je al een gestrest gevoelen geven. Teveel stress en/of te lang achter elkaar geeft klachten. Stress is dus zowel een gevolg als een oorzaak.  Maar wat is nou eigenlijk stress en wat doet het ?
Stress; gezond en ongezond

Belangrijk te weten dat stress is niet alleen iets slechts is. Stress heb je ook nodig om te overleven!
Als er iets gebeurt dat (mogelijk) gevaarlijk voor je is (er staat een valse hond voor je of een slang) of je moet iets belangrijks of moeilijks doen (bijvoorbeeld je moet een spreekbeurt houden of een belangrijke wedstrijd spelen) dan worden er in je lichaam stoffen aangemaakt (met name adrenaline, nor-adrenaline en cortisol) die je lichaam in staat stellen te “vechten of te vluchten”.

Deze stoffen zorgen er bijvoorbeeld automatisch voor dat je hart harder gaat pompen (dus de polsslag versnelt), je spieren zich spannen en de ademhaling sneller en dieper wordt.
Dit noemen we de zogenaamde “stressrespons”. Dit brengt dus veranderingen in je lichaam te weeg en die veranderingen die voel je (stijve schouders, hartkloppingen) en dat wat je voelt noemen we het gevoel van “stress”.


Gezonde stress
Gezonde stress stelt je in staat extra alert te reageren in gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld heel hard weg te kunnen rennen als je achterna gezeten wordt, zonder dat je pijn of moeheid voelt. Maar het zorgt er ook voor dat je langdurig en geconcentreerd kan blijven als je een lastige klus moet oplossen of een moeilijk examen moet afleggen.

Het kan je ook helpen om in het verkeer heel snel te kunnen handelen, in de rem te knijpen als er plotseling een kind voor je brommer rent. Dat gebeurt dan in een reflex zonder dat je er eerst bewust over na hoef te denken. Je voelt daarna je hart kloppen in je keel of je staat te trillen op je benen. Maar na een tijdje gaat, normaal gesproken, de spanning vanzelf weer weg. Deze natuurlijke vorm van stress is dus niet ongezond. Het is noodzakelijk, hoort bij het leven en komt bij iedereen voor.

Spanning of stress kan ook leuk zijn, bijvoorbeeld de spanning voor een wedstrijd of als je een spelletje doet en wil winnen. Of als je voor het eerst een date hebt iemand.


Ongezonde stress
Sommige situaties leveren stress op zonder dat je daar iets mee kunt. Je bouwt bijvoorbeeld ongezonde stress op als er constant meer van je wordt gevraagd dan dat je kunt. Of als er thuis voortdurend spanningen zijn door ziekte of ruzies. Die stress is niet meer gezond.

Als stress te lang duurt, te heftig is of te vaak voorkomt dan is er het risico dat de spanning niet meer vanzelf wegvloeit.


Chronische stress
Ongezonde of chronische stress ontstaat als de stress te heftig is en ook als je te lang psychisch uit balans bent, als je draaglast te lang achter elkaar groter is dan je draagkracht.
Deze zogenaamde chronische stress kan leiden tot een verstoring van bepaalde gebieden in de hersenen. En dit kan ervoor zorgen dat je allerlei klachten krijgt. Als je (chronische) stressklachten hebt loop je een groter risico op depressieve gevoelens


Klik ook eens op:
Waardoor kan een depressie ontstaan?
Denkgewoonten


naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |