Menstruatiecyclus en de pil

homeOorzakenWaardoor kan een depressie ontstaan?Menstruatiecyclus en de pil


Hormonen
Als tiener of jongvolwassene verandert er veel in je leven. Zo ook je lichaam. Deze veranderingen gebeuren door hormonen. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progestageen) zorgen er onder andere voor dat je borsten krijgt en gaat menstrueren, en het mannelijke hormoon (testosteron) zorgt voor baardgroei en zaadcellen.

Hormonen hebben ook een effect op je stemming. Vrouwelijke hormonen kunnen, op een bepaald moment in de menstruatiecyclus, soms de oorzaak zijn van depressieve gevoelens.

PMS-klachten
Naar schatting 4% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van premenstruele klachten (PMS).
Bij een vrouw verandert de hoeveelheid van de verschillende hormonen afhankelijk van de dag van je menstruatiecyclus. Deze verandering van samenstelling leidt bij veel vrouwen in de 2e helft van de cyclus tot lichamelijke en psychische klachten (de zogenaamde PMS-klachten) en verdwijnen na aanvang van de menstruatie.
De PMS-klachten zijn heel divers. Veel voorkomende zijn; pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en klachten als agressief en gespannen of depressief zijn.
Vaak hebben vrouwen het gevoel dat zij door hun omgeving niet begrepen en niet serieus genomen worden. Ook voelen velen zich schuldig tegenover hun familie en/of vrienden vanwege hun gevoelens en gedrag in deze periode. Omdat het vaak elke maand weer optreed kan het van grote invloed zijn op je dagelijkse leven.
Als je regelmatig een dip hebt en/of depressieve klachten is het dus goed om na te gaan of het mogelijk samenhangt met je menstruatiecyclus. Als je er veel last van hebt dan is het een goed idee om dit met je huisarts te bespreken.

Invloed van de (anticonceptie) pil
De pil zorgt voor een kunstmatige samenstelling van de verschillende hormonen (oestrogeen en progestageen) in je lichaam. Ook de pil kan invloed hebben op je stemming. In de meeste bijsluiters staat dat naast o.a. hoofdpijn, ook stemmingsveranderingen een bijwerking van de pil kunnen zijn. Het effect van een pil is per persoon verschillend en per persoon kan de ene pil een andere bijwerking geven dan een andere pil. Dus als je het idee hebt dat je door je pilgebruik last hebt gekregen van stemmingswisselingen (dips, depressieve klachten, geïrriteerdheid etc.) dan is het goed om dit met je huisarts te bespreken en mogelijk een andere pil te gaan proberen.


Kijk ook eens bij:
Veel gestelde vragen
De klachten verder uitgelegd


naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |