Klachten van het gevoel

homeKlachtenDe klachten verder uitgelegdKlachten van het gevoel


Er zijn twee vormen van 'gevoel':
* gevoel dat veroorzaakt wordt door ervaringen van buitenaf, zoals pijn wanneer je valt of kou die je lichamelijk voelt.

* gevoel dat wordt beïnvloed van binnenuit door de manier waarop je denkt over jezelf en gebeurtenissen in je leven. Voorbeelden hiervan zijn schuld- en angstgevoelens.

Depressieve gevoelens beïnvloeden je manier van denken en daardoor je gevoel “van binnenuit”. Je kunt onder meer last krijgen van de volgende klachten:

Prikkelbaarheid
Iedereen irriteert zich wel eens. Als je depressieve gevoelens hebt kan dat echter veel vaker voorkomen. Je kunt dan om alles boos worden. Van een reclame op televisie bijvoorbeeld al. Dit wordt ook wel ‘onlustgevoelens’ genoemd. De irritatie lijkt een soort gewoonte geworden die altijd naar boven kan komen. Dan ben je eigenlijk niet boos om een reclame, maar is er een diepere oorzaak.

Schuld en angst
Iedereen voelt zich wel eens schuldig meestal heb je dan ook iets gedaan waar je je schuldig over kan voelen. Als je depressieve gevoelens hebt, denk je heel vaak of altijd dat “alles wat er fout gaat” jouw schuld is. En zie je daarnaast ook niet meer de dingen die goed gedaan hebt.
Ook is iedereen wel eens bang en meestal is daar een goede reden voor. Mensen met depressieve klachten hebben ook vaak last van angsten waarvoor geen duidelijke reden bestaat. Je kunt het bijvoorbeeld heel eng vinden om een boodschap te doen, een gesprekje met iemand aan te knopen of voor de klas te moeten gaan staan.

Minder gevoel hebben
Soms kan het lijken alsof je minder emoties hebt, minder voelt. Dingen lijken je niet meer te raken. Je voelt bijvoorbeeld even niks meer voor je vrienden of vriendinnen. Het kan dan voorkomen dat je gaat denken dat je slecht bent omdat je niet zo veel meer voelt voor de mensen om je heen. Hierdoor kun je mensen ook uit de weg gaan.

Lees meer op:
Klachten van het denken
Lichamelijke klachten
Klachten van het gedrag
Stress
Dip of depressienaar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |