Klachten van het gedrag

homeKlachtenDe klachten verder uitgelegdKlachten van het gedrag


Als gevolg van hierboven beschreven klachten kan ook je gedrag veranderen. De gedragsklachten komen dus niet uit de lucht vallen maar zijn een gevolg van de klachten van het denken, van het gevoel en de lichamelijke klachten.

Het gaat onder andere om de volgende klachten. 


Vermijden van het contact met anderen
Contact met anderen, of eigenlijk onbevredigend contact met anderen, speelt vaak een rol bij het ontwikkelen van depressieve klachten. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld eenzaamheid of een verbroken relatie.
Op het moment dat je last hebt van depressieve klachten gaat er ook vaak iets mis met je sociale contacten. De kans is groot dat je je terugtrekt en anderen liever niet wilt zien of spreken. Dit kan komen doordat het je teveel energie kost, maar ook doordat je erg onzeker bent en vindt dat je niet interessant genoeg bent om aandacht van anderen te ontvangen. 


Minder of niks meer doen of ondernemen
Vaak voel je je 's ochtends al lusteloos; je hebt nergens zin in. Het liefst blijf je in je bed omdat je erg tegen een nieuwe dag, waarin je weer van alles moet, opziet. En omdat je weinig energie of fut hebt doe je vaak minder, waardoor je je schuldig gaat voelen. Met als gevolg dat je je nog rotter gaat voelen en de depressieve klachten vaak toenemen. 


Jezelf verwaarlozen
Je kunt minder aandacht aan je kleding en persoonlijke verzorging besteden. Vaak is dit ook omdat je vindt dat je het niet waard bent om aandacht aan te besteden. Hierdoor straal je vaak ook uit dat je met rust gelaten wilt worden.


Lees meer op:
Klachten van het denken
Klachten van het gevoel
Lichamelijke klachten
Stress
Mogelijke oorzaken van een depressie

naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |