Ik leef in 2 culturen

homeEigen verhalenIk leef in 2 culturen


Ik leef in 2 culturen.

Ik ben geboren in Nederland, maar mijn ouders komen uit Angola. Meestal vind ik mezelf een allochtoon terwijl ik wel hier ben geboren. Ik zie mezelf niet als Nederlander omdat ik thuis anders leef dan een Nederlander. Thuis spreken we bijvoorbeeld Portugees. Mijn ouders doen niet zoveel meer aan de Angolese cultuur maar soms in kleine dingen wel (bv traditionele feestjes). Ik ben zelf nog nooit in Angola geweest maar ik voel me echt Angolees. Ik voel dat er een verschil is tussen mij en een Nederlander. Ik ben gewoon anders.

Nederlanders zijn vrijer en nogal los vinden mijn ouders. En ik word wat strakker gehouden. Ik mag ook niet brutaal zijn. Dat zie je hier ook meer. Mijn moeder vind me ook sneller brutaal terwijl ik in vergelijking met Nederlandse meisjes helemaal niet brutaal ben. Ik word christelijk opgevoed maar word daar wel vrij ingelaten. Natuurlijk vieren we wel de feestjes. Ik mag zelf bepalen waar ik in wil geloven van de Bijbel.

Ik ben trots op mijn Angolese roots omdat ik anders ben. Ik bedoel daarmee dat er niet veel mensen uit Angola zijn. Als mensen mij zien denken ze vaak dat ik Ghanees of Surinaams ben. Ik vind dat dan ook niet leuk, want ik voel mij gewoon thuis bij de Angolese cultuur.

De normen en waarden die ik mee krijg zijn wel echt Angolees. Als ik ga trouwen wordt er wel verwacht dat er een bruidsschat gegeven wordt en ik vind dat eigenlijk bullshit. Ook vind ik het best wel eens moeilijk dat ik bepaalde dingen niet mag en mijn Nederlandse vriendinnen wel. Bijvoorbeeld mag ik niet alleen op vakantie en zij wel (ik ben 16).
Toch zie ik het echt als een verrijking dat ik Angolees ben. Ik ervaar het dan ook echt niet als iets negatiefs.

Jenny (mei 2011)
naar boven
 
 

Test Jezelf

Doe de
ZELFTEST
 
en maak een inschatting van de ernst van jouw depri-klachten. Het invullen kost ongeveer 4 minuten!

 
 

Chat met ons

Wil je ergens over praten? Of wil je advies over iets? 

Maak dan een afspraak voor een chat!

 
 

Mail ons

Heb je een vraag? Of wil je meer informatie?
Stuur ons een mail!

 

 
 
Delen |